Άρθρα
Τελειωμένη αδερφή
Το να είμαι μια τελειωμένη αδερφή σημαίνει ότι ξεμπέρδεψα με όλη την ομοφοβία μου και δεν είμαι πλέον μια αδερφή γιαπί!
Η ομοφοβία μού κάνει καλό
Το ότι όλες και όλοι εσωτερικεύουμε την ομοφοβία όχι μόνο είναι αναπόφευκτό αλλά λειτουργεί και ως άμυνα, δηλαδή ως μια διαδικασία αυτοπροστασίας.
Ο ψυχικός θάνατος της μοναξιάς
Ως λοατκι άτομα, πολλά από μας ποτέ δεν μάθαμε πώς να πλησιάζουμε και να πλησιαζόμαστε από άλλους ανθρώπους. Σιγά σιγά, μάθαμε στη μοναξιά και τώρα, στην ενήλικη ζωή μας, βρισκόμαστε με ελάχιστους ή καθόλου φίλους.
Σε θεωρεί ο/η σύντροφός σου δεδομένο-η; Ευτυχώς!
Σε μια υγιή, καλή συντροφική σχέση πρέπει να θεωρούμε τον σύντροφό μας δεδομένο, όπως κι εκείνος εμάς. Μ' ένα μεγάλο «αλλά».
Πώς να περνάμε χάλια!
Είναι σαν να έχουμε πισωγυρίσει σε ηλικία 8 χρονών, όταν κάθε κίνησή μας και επιθυμία επιτηρούταν από αυστηρούς γονείς. Δικαιούμαστε να νιώθουμε χάλια ή πρέπει με το στανιό να κυνηγάμε την ευεξία και τη θετική σκέψη;
Αγκαλιές που πληρώνονται ακριβά
Για κάποιους ανθρώπους το να μην μπορούν να δουν τους γονείς τους είναι μεγάλη απώλεια. Για πολλούς άλλους, απεναντίας, είναι η μεγαλύτερη ευλογία.
Πόσα σήμερα μπορώ να ζήσω χωρίς αύριο;
Γιατί τόσοι πολλοί αισθανόμαστε μια γενικότερη ματαίωση αυτόν τον καιρό, μια ασαφή δυσθυμία, ακόμα και δεν περνάμε τόσο άσχημα στις τωρινές συνθήκες καραντίνας.
Δεν έχω πια μαμά
Αν ισχύει η πιπίλα ότι «οι γονείς μας έκαναν ό,τι μπορούσαν», τότε ας ισχύει αμφίδρομα: κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μέσα σ’ αυτό το «μπορώ», πόσο δίκαιο είναι να απαιτούμε από τον εαυτό μας να ξεπεράσει τον πόνο και τον θυμό λες και δίνουμε εξετάσεις καλής διαγωγής;
Σε ποιον ανήκει το σώμα μου;
Πώς κατοικώ μέσα στο σώμα μου; Μήπως η σχέση με το σώμα μου είναι μια σχέση εχθροπραξιών, αστυνόμευσης και βίας; Μήπως τελικά το σώμα μου δεν μου ανήκει;
Πώς να φοβάμαι καλύτερα;
Είναι φυσιολογικό που φοβάμαι την πανδημία του κορωνοϊού; Μήπως υπερβάλλω; Μήπως θα έπρεπε να φοβάμαι περισσότερο; Μπορώ να κάνω κάτι για τον φόβο μου;
Η τέλεια μαμά και άλλες ιστορίες τρόμου
Η σχεδόν θρησκευτική λατρεία της μητρότητας αποδεικνύεται εξουθενωτικό βάρος όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τις μητέρες, οι οποίες νιώθουν πίεση να σταθούν στο ύψος μιας άπιαστης τελειότητας.
Μάνα, μητέρα, σκατά
Πιο τραγικό από το να έχουμε μια μαμά που μας αδίκησε ή μας έβλαψε είναι το να μην μπορούμε να το πούμε πουθενά και να λάβουμε λίγη κατανόηση. Δυο φορές μόνοι/ες.
Ποιος κάνει κακό σε ποιον;
Μεγαλώνουμε με τον τραγικό μύθο ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή μας. Η ομοφυλοφιλία σαν καπρίτσιο. Δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω και «αποφάσισα» να γίνω γκέι, έτσι μωρέ, για να περάσω χάλια παιδικά χρόνια και ν’ απολαύσω την απόρριψη της κοινωνίας.
Μπαμπάς: Η καλύτερη μητέρα!
Οι άντρες έχουμε (ή μπορούμε να αποκτήσουμε) «μητρικό» ένστικτο; Είναι θέμα βιολογίας ή εμπειρίας;
Όταν πεινάει το (ανδρικό) δέρμα
Οι άντρες στερούμαστε το ανθρώπινο άγγιγμα από πολύ νωρίς. Λιμοκτονούμε για ένα άγγιγμα και συγχέουμε την ανθρώπινη ανάγκη για σωματική επαφή με την επιθυμία για σεξ.
Είσαι σίγουρος για το φύλο σου;
Ακόμα και άνθρωποι που είναι άνετοι με τους γκέι, έχουν θεματάκια με τα τρανς άτομα. Μας μπερδεύει και μας αμηχανεύει το ότι κάποιος άνθρωπος δεν είναι το φύλο που δείχνει.
Σ' αγαπάω, αλλά δε σε συμπαθώ
«Υπάρχουν στιγμές που σχεδόν εύχομαι να είχα δεχτεί φυσική βία από τους γονείς μου, γιατί τότε θα ήταν διακριτός ο "εχθρός"».
Ορφανοί, αλλά με γονείς
Το αίμα νερό δεν γίνεται, λένε. Μήπως όμως θα ’πρεπε; Είναι τελικά οι γονείς μου οικογένειά μου;